Mesto zatiaľ registruje 37 žiadostí o prevádzkovanie letných terás

20.04.2010 Prešov

Prešov 20. apríla (TASR) – Útvar hlavného architekta mesta Prešov zatiaľ zaregistroval 37 žiadosti podnikateľských subjektov z oblasti reštauračných služieb o prevádzkovanie letných terás na území mesta.
Podľa hlavného architekta Vladimíra Ligusa určite nejde o konečné číslo, nakoľko každý rok funguje na území Prešova vyše 50 takýchto zariadení. Len v centre a priľahlých uličkách je spolu 27 plôch určených na umiestnenie letných terás. V pešej zóne majú všetky terasy takmer rovnaký tvar a ich rozloha sa pohybuje od 60 do 64 metrov štvorcových.
Hovorkyňa prešovskej radnice Iveta Adamová informovala, že prevádzkovateľ takéhoto zariadenia na Hlavnej ulici zaplatí za meter štvorcový 33 centov na deň, mimo pešej zóny je to suma 19 centov. V minulom roku mesto vybralo na dani za záber verejného priestranstva približne 40.000 eur, pričom zhruba 35 percent z tohto príjmu tvorili poplatky za terasy. Oproti predchádzajúcemu roku sa podmienky na udelenie povolenia na ich prevádzkovanie nezmenili.
Dohľad nad dodržiavaním podmienok prevádzky letných terás zabezpečuje Mestská polícia (MsP). Podľa zástupcu náčelníka MsP Imricha Olejníka v roku 2009 zaregistrovali niekoľko problémov pri platbách za záber verejného priestranstva.
\"Boli prípady, že prevádzkovatelia mali zaplatený poplatok na určitú dobu, ktorú prekročili, ale už to zvyšné obdobie nedoplatili, napriek tomu prevádzkovali terasu ďalej. Tento problém bol typický najmä pre mesiace september a október, \" konštatoval Olejník.
Nedostatky registrovali aj pri porušovaní ustanovenia o zákaze používania plastových fólií ako ochrannej clony pred slnečným svetlom, čo je neprípustné. Čo sa týka dodržiavania prevádzkovej doby problémy zaznamenali predovšetkým na sídliskách, kde je povolená otváracia doba len do 22. hodiny. V centre mesta môžu byť terasy otvorené od pondelka do štvrtka do 2. hodiny a cez víkend až do 4. hodiny ráno.
 

Vyberte región